Uppteckning nummer Lmv-M225a

Titel: "Liten lever än". (Lek)

Meddelare: Hemmansägare . Hans Bölenius  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

De lekande sätter sig i ring eller rad. Så tar man en torrvedsticka, tänder ett på den och släcker den, så att det blir bara glöden kvar. Den som har stickan säger: "Liten lever än" varpå han lämnar den till sin närmaste granne, han tar den och gör likadant och så alla undanför undan. Den, som glöden slocknar för, skall ej bli gift det året. Då det närmar sig slutet med elden, blir det en förfärlig brådska med att få ifrån sig stickan. Denna lek förekom mycket i min ungdom och är nog inte alldeles bortlagt ännu.